Ben je benieuwd wat voor belasting je moet betalen over je auto uit Duitsland? Je zult in Nederland in ieder geval BPM moeten afdragen voor je aankoop. Voor personenauto’s en bestelauto’s bestaan daarvoor verschillende regels.
Iedereen die een personenauto, motor of een bestelauto in Nederland koopt, of deze importeert betaalt daarvoor BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen). Het bedrag dat je precies betaalt is afhankelijk van het soort voertuig en het specifieke tarief BPM dat daarvoor geldt. Voor een personenauto is dat afhankelijk van de CO2-uitstoot; bij een bestelauto, kampeerauto of motor wordt een percentage van de netto catalogusprijs aangehouden. Op internet zijn er handige tabellen te vinden waarmee je een inschatting kunt maken van de kosten. Handig, want op die manier kom je niet voor verrassingen te staan.
Sta je op het punt jouw droomauto uit Duitsland te importeren, dan krijg je dus ook te maken met deze Nederlandse belasting. En wij kunnen je natuurlijk prima helpen met de berekening van de verschuldigde BPM. Want je wilt natuurlijk wel weten op welke manier jij met BPM te maken krijgt en hoeveel het bedrag is.
En de uiteindelijke kosten die je zult maken voor de BPM zijn mede afhankelijk van het type auto waar je mee gaat rijden. Bij een auto die op benzine rijdt zijn de kosten lager dan bij een dieselauto. Als je op diesel rijdt, dan moet je namelijk een speciale dieseltoeslag betalen.
Importeer je een auto uit Duitsland dan is de kans groot dat je er mee te maken krijgt: de Mehrwertsteuer (Mwst.).
De Mwst. is het Duitse equivalent van wat wij in Nederland kennen als btw (belasting over de toegevoegde waarde). Je hoeft deze btw niet altijd te betalen, maar bij nieuwe of jong gebruikte auto’s vaak wel. Als je auto minder dan 6000 kilometer heeft gereden of minder dan 6 maanden oud is, dan moet je sowieso btw afdragen aan de Belastingdienst in Nederland.
Het is goed om te weten dat je in de meeste gevallen ook btw moet afdragen in Duitsland, de Mwst. Die belasting is wel lager dan in Nederland, dus je kan hier wat geld op besparen. Koop je de auto voor zakelijk gebruik? Dan is het in sommige gevallen mogelijk geen Mehrwertstauer te betalen en dit bij de import in ons land aan te geven. Wat je in ieder geval moet zien te voorkomen is dat je dubbel belasting betaalt. Wij adviseren je graag als je vragen hebt.
Wij adviseren je uiteraard graag als je hieromtrent vragen hebt.
In Duitsland kent men, net als in Nederland, twee btw-tarieven; een hoge van 19% en een lage van 7%. Voortuigen vallen vanzelfsprekend onder het hoge tarief. Ter vergelijking: in Nederland betalen we respectievelijk 21% en (sinds januari 2019) 9%. Het lage tarief wordt toegepast op producten die zijn vastgesteld als voorzienend in de eerste levensbehoeft, zoals levensmiddelen, boeken, water en agrarische goederen.
Ga je binnenkort jouw droomwagen uit Duitsland importeren? Dan kom je in aanraking met de RDW. De RDW kan jou helpen met het regelen van een kenteken, zodat je snel ongestoord de Nederlandse weg op kan. Hiervoor maak je eerst een keuringsafspraak om je wagen te laten keuren. Op de dag dat je je auto invoert kun je met een eendagskenteken of met een geldig Duits kenteken rijden. Neem wel je buitenlandse kenteken mee en je ID-kaart. Uiteraard zijn er kosten verbonden aan dit proces.
Bij de import van een auto uit Duitsland hanteert de RDW een aantal voorwaarden voor jou en je voertuig. Bij het invoeren van de auto wordt er gekeken naar de tellerstand. Die tellerstand wordt in het kentekenregister geregistreerd. Als je de Duitse APK wil overnemen, dan moet je het originele APK-rapport laten zien bij de keuring door het RDW. Dat moet een origineel en geldig Duits document zijn. Je moet minimaal 18 jaar zijn en geregistreerd staan in de BRP (Basisregistratie Personen). Ook moet je persoonlijk verschijnen.
Bij de import van jouw Duitse auto rijd je van Duitsland naar Nederland. De RDW geeft voor die rit geen kenteken af. Hoe ga je dit dan doen?
Uiteraard is er altijd de mogelijkheid je geïmporteerde wagen op een trailer of auto-ambulance naar ons land te laten vervoeren. Daar zijn vanzelfsprekend wel kosten aan verbonden en wellicht is het goedkoper (en zeker leuker!) zelf achter het stuur te stappen. Laat je dan wel goed informeren over hoe je de auto veilig naar Nederland kunt rijden. En uiteraard kan dat niet zonder (tijdelijk) kenteken!
De RDW kan je aan een eendagskenteken helpen dat alleen geldig is op de dag dat je de auto laat keuren. Daarmee kun je dus rustig de openbare weg op. Er zijn ook tijdelijke kentekens die in Duitsland worden aangemaakt. Die ontvang je samen met de kentekenplaten en het kentekenbewijs. Ook krijg je een tijdelijke WA-verzekering.
Kom je er niet helemaal uit en wil je meer weten over bijvoorbeeld een tijdelijk kenteken? Wij helpen je uitaard graag verder!
De term Scheckheftgepflegt kom je vaak tegen in de Duitse autowereld. Maar waar staat het voor?
Scheckheftgepflegt zou je vrij kunnen vertalen als 'Onderhoud gepleegd', wat dus wil zeggen dat de auto sinds de eerste levering vanuit de fabriek netjes is onderhouden volgens het daarvoor staande tijdsschema en de voorschriften van het automerk. Dit behelst dan onder andere periodieke controle op primaire functies.
Of een auto werkelijk "Scheckheftgepflegt is", kun je verifiëren aan de hand van een digitale servicehistorie in combinatie met een afgestempeld serviceboekje. Daarmee heb je iets meer zekerheid over de staat waarin de auto zich bevindt.
De Duitse term 'Unfallfrei' geeft ons bij import van een Duitse auto behoorlijk wat extra zekerheid!
We kennen het allemaal wel: louche autohandelaren die er een dagtaak van hebben gemaakt schadeauto's op te lappen en deze vervolgens als schadevrij weer in de verkoop te gooien. Helaas zijn de regels hiervoor in ons land niet bijzonder streng, hebben autohandelaren min of meer vrij spel en is de handel in 'schadevrije' schadeauto's hier dan ook best groot.
Unfallfrei betekent dat de auto géén schadeverleden van welke aard dan ook heeft. En in Duitsland zijn de regels op dit gebied gelukkig een stuk strenger. Is er schade aan een auto geweest, dan moet de verkoper deze en alle voorgaande schades altijd expliciet melden bij de koper van de auto. Is de auto schadevrij dan zal dit vaak als "Unfallfrei op de factuur vermeldt worden. Blijkt de auto later toch een opgelapte schadeauto te zijn, dan is dit in Duitsland een misdrijf. Iets waar de meeste handelaren hun vingers niet aan zullen willen branden...
Op zoek naar een leuke Duitse import-auto en tegen een Jahreswagen aangelopen? Dat kan best wel eens heel interessant zijn!
In basis is een Jahreswagen, of in het Nederlands een werkdienstwagen, een zogenoemde fabrieksoccasion. Meestal betreft dit een jonge occasion uit Duitsland die enige tijd in gebruik is geweest door een autofabrikant-medewerker. Het betreft dan vaak een zo goed als nieuwe auto tegen een zeer aantrekkelijke prijs.
Het hangt een beetje van het merk af, maar meestal zijn dit soort auto's tussen de 6 en 18 maanden oud, hebben ze een zeer lage kilometerstanden, zijn altijd smetteloos en zeer goed onderhouden en vaak voorzien van alle mogelijke opties en extra's. Al met al een goede keuze als je overweegt een auto uit Duitsland te importeren.
Dit soort occasions zul je in Nederland niet of nauwelijks vinden, maar in Duitsland zijn ze er in overvloed van topmerken als Mercedes, BMW, Audi of Volkswagen, vaak speciaal gericht op de export.
Importeer je een auto uit bijvoorbeeld Duitsland, dan dien je daarvoor aangifte bpm te doen. Maar hoe?
Als je in Nederland een nieuwe personenauto of een nieuwe motor koopt, dan zal de importeur aangifte bpm voor je doen en deze ook betalen. De kosten daarvoor worden uiteraard wel verrekend in de aanschafprijs van het voertuig. Koop je echter een personenauto of een motor in het buitenland die je wilt importeren en waarmee je wilt gaan rijden op de openbare weg in Nederland, dan dien je zelf bpm-aangifte te doen en deze te betalen.
Wij van MijnAutoImporteur kunnen het gehele traject van de douane, aangifte BPM en afdracht voor je verzorgen, dus de afhandeling van de autoimport bij de Douane en BPM-aangifte is standaard onderdeel van het totaalpakket van MijnAutoImporteur.
Wil je toch zelf aangifte doen, dan kun je vanaf 1 november 2018 de bpm-aangifte doen met het formulier Aangifte/melding/opgaaf bpm op de website van de belastingsdienst. De ingevulde aangifte mét de gevraagde bijlagen verstuur je vervolgens in een gefrankeerde envelop naar de Belastingdienst in Heerlen.
Koop je een nieuwe auto, dan krijg je altijd te maken met bpm, de Belasting voor Personenauto’s en Motorrijwielen, een belasting op auto's, motoren en bestelauto's. Importeer je echter een tweedehands auto, dan hoef je nog maar een deel van de oorspronkelijke bpm, de zogenoemde rest BPM, te betalen.
Het berekenen van de rest BPM kan op verschillende manieren en je mag daarbij zelf de meest gunstige berekening kiezen. Je hebt de keuze uit: